Førstehjelp for kajakkpadlere

kajakk

Både havpadling og elvepadling i kajakk er forbundet med risiko.

Havet er stort og forholdene endrer seg raskt. Det er stadig båttrafikk og sitter man i en kajakk er det ikke alltid like lett å bli sett. Forebygging mtp ulykker er derfor det viktigste innenfor førstehjelp og havpadling. Velg kajakk og klær som har en godt synlig farge på sjøen. Bruk lys i vinterhalvåret og om du padler i mørke.

Klassiske ulykker er at man går går rundt med kajakken kommer seg ikke opp igjen i den. Dette fører til rask nedkjøling og kan gi meget alvorlige konsekvenser, særlig om man ikke er godt kledd. Drukning er en av de hyppigste resultatene.

De mest vanlige kajakkulykkene skyldes:

 • padleren er for dårlig kledd etter forholdene
  – bruk tørrdrakt, husk å ha med ekstra klær!
 • padleren behersker ikke forholdene han har gått ut i
  – Gå kurs, snakk med kjentfolk om lokale forhold. Bli med i en padleklubb og padle med mer erfarne.
 • padleren har ikke sjekket, eller kan ikke tolke værmeldingen
  – dette er svært viktig. Men husk at selv om det meldes om rolig vær kan det likevel være store bølger, og været skifter raskt!
 • og vanligst av alt – padleren padler alene… det farligste av alt…
 • og helt til slutt, de fleste er menn i 50 årene

VARSLING

Varsling fra kajakk er ikke alltid like lett. Man må først og frem vite hvor man er og kunne videreformidle dette til medisinsk nødtelefon eller politi. Ha med vanntett kart og gjerne vanntett GPS. Ha med vanntett mobil med god batterikapasitet og som er brukbar å håndtere selv med kalde fingre. Mobiltelefon har ofte dårlig dekning på havet, men ta det med likevel. Selv har jeg en egen turtelefon kjøpt på Clas Ohlson. Den har knapper (ingen touch-skjerm) og har heller ingen apper. Batteriet varer lett minst uke uten bruk. Det beste er personlig nødpeilesender eller VHF-radio dersom du er ute på havet. Nødpeilesenderen varsler via satelitt til Hovedredningssentralen som deretter iverksetter tiltak. Ved bruk av VHF vil du ikke komme i direkte kontakt med medisinsk nødtelefon, men man får varslet andre båter i området samt Kystradioen, som deretter varsler medisinsk nødtelefon / hovedredningssentralen / politi.  

Eksterne lenker som er verdt å lese:

LUFTVEIENE OG PUSTEN

kajakk_frie_luftveier

Det kan være vanskelig å observere pusten på en person som er kraftig nedkjølt og ligger med tykk flytevest. Bruk feks briller, mobildisplay e.l. og hold forran pasientens munn. Evt legg en hånd på padlerens bryst og lytt/føl etter pust. Du leter etter normal eller ikke normal pust. Er du i tvil om han puster normalt og personen er bevisstløs, må man starte HLR.

BEVISSTLØS I KAJAKK

kajakk_snu_bevisstlos2Blir man bevisstløs i kajakk blir man hengende opp ned i vannet. Det er relativt lett å snu personen for en annen padler, men det krever litt trening.

Først må man få tak i sittebrønn-kanten, deretter i personen. Man må være rask slik at hodet kommer raskt til overflaten. Deretter griper man i vest og person og «ruller» pasientkajakk_snu_bevisstlos3 og kajakk rundt. Jo nærmere rygg/hode er kajakk jo lettere får du ham rundt.

En mer detaljert beskrivelse inkludert video finner du på kajakk1.no

Bildene av snuingen er lånt med tillatelse av kajakk1.no

BEVISSTLØS I VANNETkajakk_snu_bevisstlos4

Dersom man blir liggende bevisstløs i vannet må redderen ut i vannet og holde på hodet slik at det blir værende over vannet hele tiden. Man svømmer da på rygg inn mot land, eller en annen padler kobler tauelinen sin til redderen og slepper begge to mot land.

kajakk.bev.los
Eksempel på svømming med bevisstløs. Slik kan man sikre frie luftveier mens man svømmer på rygg. Dette er vell og merke svært tungt, særlig i åpent hav.

HJERTE LUNGE REDNING

Skal man starte HLR i kajakken?
Så lenge man er nært land, er det alltid best å gå i land for å drive HLR (hjerte lunge redning). Det vil bli behov for hjertestarter og hjelp fra luftambulanse (evt ambulanse) og da må man oppsøke fast land. Ved hjertestans trenger man en hjertestarter.

Jeg har testet hjerte lunge redning på øvelsesdukke i kajakk. 3 kajakker var da bygd til flåte. Min egen konklusjon er at det er tidkrevende, gir tildels dårlig kvalitet på HLR og er ikke å anbefale. Kom deg i land er konklusjonen. Husk at det haster med å starte kvalifisert HLR. Er personen kommet på land, fjern redningsvesten, bruk gjerne kniv til dette, men vær forsiktig. Utfør HLR til hjelp ankommer. Det finnes også redningstjeneste som har båt (ambulansebåt, Redningsselskapet, Brannvesen) evt får man hjelp av helikopter.

Her vises demonstrasjon av forskjellige teknikker på HLR i kajakk. Utfordringen er alltid at kompresjonene ikke blir like gode som på land. Min oppfordring er å komme seg raskest mulig til land for HLR der. HLR i kajakk krever erfarne kajakkpadlere og trente førstehjelpere.

filmet og redigert av Eivind Damsgaard – lege og kajakk-entusiast.

filmet og redigert av Eivind Damsgaard – lege og kajakk-entusiast.

 

Hjertelungeredning i forbindelse med drukning leser du mer om her

Kajakkpadleren er utsatt for hodeskade, skulder ut av ledd og kuttskader.

SKULDER UT AV LEDD

skulderEr du riktig så uheldig, så får en i turfølget en skulder ut av ledd i fall. Dette er ekstremt smertefullt, særlig om det aldri har skjedd før.

I utgangspunktet skal man alltid oppsøke lege og legevakt for å få skulderen på plass igjen. Men når man befinner seg langt ute i havgapet er det ikke alltid så lett. I mellomtiden har man gjerne kun Paracet å smertestille med. Da kan det være greit å lære seg en måte å få skulderen på plass igjen på. Når skulderen kommer på plass, vil pasienten ha langt mindre smerter enn før. Derfor er dette en viktig behandling i fjellet. Men pasienten må til røntgen og legetilsyn straks man er i bynære strøk igjen.

Armen må også legges i fatle etter at man har dradd den på plass.

kajakk_arm_fatlekajakk_arm_fatle2